منوی سایت
آدرس فضای مجازی

   https://www.instagram.com/moshavereh_parsian/     

@moshavereh_parsian                                                        

جمله روز

هیچ کس نمی تواند به عقب برگردد و از نو شروع کند؛ اما همه می توانند از همین حالا شروع کنند و پایان تازه ای بسازند

تقویم
شنبه 1 دی 1403 20:12 ب.ظ
اختلال اضطرابی
اختلال اضطرابی عبارت است از یک حالت روانی یا برانگیختگی شدید که ویژگی اصلی آن عبارتند از ترس، تردید و نگرانی مفرط. سه ویزگی زیر در افراد اضطرابی نمایان می باشد:
  1. میزان ترس بسیار بیشتر از میزان تهدید یا خطر است. یعنی شدت ترس با شدت تهدید تناسب منطقی ندارد.
  2. افراد دایما خود را در حالت ترس و نگرانی می بینند بدون آنکه علت آن مشخص باشد.
  3. ترس و نگرانی به طور مزمن وجود دارند و دایما فرد را رنج می دهند، تا جایی که فرد نمی تواند زندگی روزمره خود را با حالت عادی پیش ببرد. این حالت ممکن است باعث شود که فرد نتواند شغل خود را حفظ کند یا با دوستان ، همسر یا اعضای خانواده روابط طولانی مدت داشته باشد.
 فرد زمانی رسما مبتلا به اختلال اضطرابی اعلام می شود که اضطراب ذهنی به طور دایم حضور داشته باشد و به طور مرتب روی دهد تا آنجا که زندگی عادی غیر ممکن باشد.
 

انواع اختلالات اضطرابی

اختلال اضطراب جدایی
اختلال اضطراب جدایی  نوعی اختلال روانی است که در آن فرد به علت جدا شدن از خانه یا از افرادی که به آنها وابستگی عاطفی زیادی دارد( پدر، مادر، پدربزرگ، مادربزرگ، خواهران و برادران) به شدت مضطرب می شود. همچنین فرد به طور دایم و به شدت نگران است مبادا یکی از افراد مهمی را که به آنها دلبستگی دارد از دست بدهد. به سختی حاضر می شوند از خانه خارج شوند، زیرا از جدا شدن می ترسند و میل ندارند که در خانه یا جاهای دیگر تنها یا بدون افراد مهم دلبسته بماند. و اگر زمانی از افراد دلبسته خود جدا شوند علایم فیزیکی مثل سردرد، معده درد، تهوع یا استفراغ را تجربه می کنند. و این عوامل باعث ایجاد اختلال در عملکرد فرد می شود.

اختلال وحشت زدگی( اختلال پنیک)
حملات وحشت زدگی مکرر و غیرمنتظره را اختلال وحشت زدگی می نامند. حمله وحشت زدگی عبارت است از ترس شدید، ناراحتی شدید و ناگهانی، که در عرض چند دقیقه به اوج می رسد و در طی آن 4 علامت از علامت های زیر را تجربه می کنند.
  1. تپش سریع و نامنظم قلب، تپش سریع قلب با صدای بلند یا افزایش سرعت تپش قلب
  2. عرق کردن
  3. لرزیدن
  4. احساس تنگی نفس و خفگی
  5. احساس گیر کردن چیزی در گلو
  6. درد یا ناراحتی در قفسه سینه
  7. تهوع یا درد در ناحیه شکم
  8. احساس سرگیجه؛ عدم تعادل، در شرف غش کردن بودن، یا غش کردن
  9. احساس بی حس شدن یا سوزن سوزن شدن بدن
  10. احساس سرد یا گرم شدن بدن
  11. احساس عدم واقعیت
  12. ترس از دست دادن کنترل یا دیوانه شدن
  13. ترس از مردن
 
اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی عبارت است از ترس شدید و دائمی از موقعیت هایی که در آنها فرد در جمع دیگران قرار می گیرد یا باید جلوی آنها کاری انجام دهد(مثلا سخنرانی کند). افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی از هرگونه موقعیت اجتماعی که فکر می کنند ممکن است در آن یک رفتار خجالت آور داشته باشند یا هرگونه وضعیتی که فکر می کنند در آن مورد ارزیابی منفی دیگران قرار می گیرند، می ترسند و سعی می کنند از آنها دور باشند. این ترس و اضطراب به صورت مکرر و پیوسته می باشد و با خطری که از طرف موقعیت اجتماعی مورد نظر او را تهدید می کند، تناسب ندارد.
 

اختلال اضطراب تعمیم یافته
اختلال اضطراب تعمیم یافته نوعی اختلال اضطراب فراگیر است که در آن فرد به طور دائم درباره رویدادهای آینده نگران است و از آنها می ترسد، موضوعی که به نگرانی مزمن و بیمارگون درباره رویدادها منجر می شود. زمانی که فرد در یک دوره حداقل 6 ماهه اضطراب و نگرانی مفرط در اکثر روزها را تجربه کند و  اعلام کند که مشکل در کنترل نگرانی دارد. این نگرانی با علایمی از زیر همراه است:
  1. فرد بی قرار است، یا احساس عصبی بودن دارد، یا به دلیل نگرانی بی دلیل بداخلاق است.
  2. به آسانی خسته و کوفته می شود.
  3. نمی تواند حواس خود را متمرکز کند یا ذهنش یکدفعه خالی می شود.
  4. زودرنج است و زود عصبانی می شود.
  5. تنش ماهیچه ای دارد.
  6. خواب مختل می شود.
 
اختلال اضطراب ناشی از مصرف ماده/ دارو
در این اختلال علایم اضطراب در اثر استفاده از مواد( از جمله الکل، کافئین، ماری جوآنا...) یا ترک استفاده از آنها به وجود می آیند.


گردآورنده: افسانه امیری- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی