منوی سایت
آدرس فضای مجازی

   https://www.instagram.com/moshavereh_parsian/     

@moshavereh_parsian                                                        

جمله روز

هیچ کس نمی تواند به عقب برگردد و از نو شروع کند؛ اما همه می توانند از همین حالا شروع کنند و پایان تازه ای بسازند

تقویم
یکشنبه 2 دی 1403 07:18 ق.ظ




در سرزنش، انتقاد یا غر زدن پیام اصلی شما برای فرد مقابل این است که او فردی بد یا خطاکار است. در ذهن شما قوانین اساسی مربوط به نجابت، انصاف و توجه وجود دارد که مورد تهدید قرار گرفته اند و به همین خاطر اقدام به سرنش و انتقاد از افراد مقابل می کنید. از طریق سرزنش، انتقاد یا غر زدن این حق را برای فرد دیگر قائل نیستید که علی رغم قوانین درونی شما عمل کند.
چند نمونه از راهکارهای ناکارآمد تاثیر گذاری بر دیگران:
تهدید: در تهدید پیام این است که: "آنچه من می خواهم را انجام بده، همین. وگرنه من به تو صدمه می زنم، مواردی که با آن ها احساس خوبی پیدا می کنی را از تو منع می کنم و یا سعی می کنم صرفا با عصبانیت تو را بترسانم.
تحقیر: در تحقیر این پیام را منتقل می کنید که اگر فرد مقابل کاری را که شما می خواهید انجام ندهد، فرد بی ارزشی است. او فردی معیوب، نادان یا حقیر است.
اخم و تخم یا دوری گزینی: در این حالت پیام شما این است که: "اگر آنچه می خواهم را انجام ندهی، باید بی خیال من شوی." این راهکار از حالت قهر کوتاه تا تهدید کردن به ترک فرد مقابل، متغیر است.
 
همه ی راهکارهایی که در تاثیرگذاری و ایجاد تغییر در فرد مقابل ناکارآمد هستند، به یک شیوه عمل می کنند: آن ها خشن هستند و به افراد صدمه می زنند. دو دلیل وجود دارد که چرا این همه افراد از این راهکارها استفاده می کنند.
  • اول، این راهکارهای ایجاد تغییر در خانواده های مختل الگودهی می شوند. اگر در خانواده ای بزرگ شده اید که اعضای آن برای تاثیرگذاری بر دیگری از راهکار صدمه زدن به فرد مقابل استفاده می کنند، متوجه خواهید شد که شما نیز گاهی اوقات از همین روش ها استفاده می کنید. شما این راهکارها را مشاهده کرده اید و انجام آن ها را یاد گرفته اید.
     
  • دلیل دوم برای متداول بودن این راهکارها این است که آن ها در ابتدا موثر واقع می شوند. در مراحل اولیه ی یک رابطه یعنی موقعی که فعلا فرد مقابل می خواهد خشنودی شما را جلب کند، سرزنش، تهدید، تحقیر و قهر کردن می توانند عامل برانگیزاننده ی نیرومندی باشند. ولی به مرور این راهکارها نیروی خود را از دست می دهند و در این مرحله فرد مقابل دیگر توجه نمی کند که شما در مورد او چه فکر می کنید. با گذشت ماه ها و سال ها استفاده از این راهکارها باعث می شود افراد دیگر نسبت به شما حالت دفاعی و لج بازی بگیرند. آن ها دیگر به حرف های شما گوش نمی دهند و به شما توجه نمی کنند. آن ها برای خود زره عاطفی ضخیمی ایجاد می کنند که حتی گزنده ترین ملامت های شما نیز در آن ها تاثیری نخواهد گذاشت.
منبع: پیام ها (مهارتهای ارتباطی) (متیو مک کی،مارتا دیویس،پاتریک فنینگ)

گردآورنده: محبوبه مسلمی فر- کارشناس ارشد روانشناسی