کاربردهای بازی درمانی در مشاوره کودک و نوجوان
تحقیقات نشان داده است مشاوره با کودکان در اتاقی که در آن وسایل بازی درمانی قرار داده شده باشد، راحت تر و موثرتر صورت می گیرد. بازی در مشاوره ی کودک نقش های زیر را ایفا می کند:
1- استفاده از بازی ها برای ایجاد یک رابطه مشاوره ای با کودک مقاوم یا کودکی که مایل به مشاوره نیست.
2- استفاده از بازی ها در جهت کمک به کودک برای کاوش در عکس العمل هایی که نسبت به سخت گیری ها، محدودیت ها و توقعات دیگران نشان می دهد.
3- استفاده از بازی ها به عنوان فراهم کردن فرصتی برای کودک تا نقاط ضعف و قدرت خود را در حیطه مهارت های حرکتی ظریف و سخت و یا مهارت های ادراک دیداری کشف کند.
4- استفاده از بازی ها به عنوان فراهم کننده ی فرصت برای کودک تا در توانایی خود برای توجه، تمرکز، و پشتکار داشتن کاوش کند.
5- استفاده از بازی ها در کمک به کودک برای تمرین مهارت های اجتماعی چون همکاری و همیاری و یادگیری عکس العمل های مناسب برای مواجه شدن با نومیدی، دلسردی، شکست و موفقیت.
6- استفاده از بازی ها برای کمک به کودک در تمرین مهارت های حل مسئله و تصمیم گیری.
7- استفاده از بازی ها به عنوان فراهم کننده ی فرصتی برای کودک تا دریاره موضوع های زندگی یا حوادث مختلف (مثل تجاوز محارم، سوء استفاده جنسی و تهدید از جانب بیگانه) نکاتی بیاموزد.
می توان از بازی ها به صورت فردی یا گروهی استفاده کرد. بازی ها بخصوص در رابطه با کودکان دبستانی و نوجوانان کم سن مناسب هستند. باید به خاطر داشت که احتمالا کودکان بالاتر از هشت سال در سازش مداوم با قوانین بازی مشکلاتی دارند، و احتمال آشکار شدن رفتارهای قهقرایی وجود دارد. بازی های مناسب برای نوجوانان باید از سطح چالش مطلوب در حیطه های شناختی، اجتماعی و حل مسئله برخوردار باشد.
گردآورنده: مرجان ترکی- کارشناس ارشد روانشاسی بالینی